Kasteel Montfoort

Kasteel Montfoort

Linschoterbos

Linschoterbos

Natuurgebied Willeskop

Natuurgebied Willeskop

Sint Janskerk Linschoten

Sint Janskerk Linschoten

Wandelroutes

Deze wandelroutes nemen u mee door Montfoort en Linschoten. Beide plaatsen zijn ontstaan in de Middeleeuwen en hebben een rijke geschiedenis. Al wandelend
komt deze geschiedenis tot leven. Elke wandelroute laat een ander deel van de geschiedenis zien.

Montfoort
Omstreeks het jaar 1170 liet bisschop Godfried van Rhenen op een strategisch punt langs de Hollandse IJssel een kasteel bouwen. Deze burcht moest het Sticht – het
gebied van de bisschop van Utrecht – beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. Het kasteel droeg de naam Montfoort, dat waarschijnlijk is
afgeleid van “Mons Fortis”, dat sterke berg of burcht betekent. Rond het kasteel ontstond een nederzetting, die in 1329 stadsrechten kreeg. De stad Montfoort werd ommuurd en er werd een gracht aangelegd. In de ommuring bevonden zich 24 verdedigingstorens en een bolwerk waarop de molen stond. Dat Montfoort een middeleeuwse stad is, is nog goed te zien is. De tal van monumentale gebouwen en objecten laten zien hoe Montfoort er in vroegere tijden uitzag zoals het Kasteel van Montfoort, het Oude Stadhuis met stadspoort, de Commanderije, kerken, de molen en delen van de oude stadsmuur.

Linschoten
In het pittoreske Linschoten lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het dorp ligt aan de rivier de Linschoten en bevat talloze bruggen en kwakels die gefl ankeerd worden
door schitterende monumentale panden zoals de scheve toren van de Sint Janskerk, de Tolgaarderswoning en de oude slangenmuur. Net buiten het dorp ligt het Landgoed Linschoten met Huis te Linschoten, het Parkbos, de boswachterswoning en bijbehorende boerderijen. Landgoed Linschoten is het grootste landgoed van het Groene Hart.

Buitengebied
Rond beide plaatsen en het landgoed Linschoten is het weidse buitengebied te vinden. In de middeleeuwen vonden grote ontginningen plaats, waarbij de woeste veengronden in de omgeving geschikt werden gemaakt voor landbouw. Het is een waterrijk gebied bestaande uit open veenweidepolders met kades, tiendwegen, sloten, knotbomen en oude boerderijen.

De wandelroutes op deze website laten alle facetten zien van deze omgeving. Trek de wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht. Heel veel wandelplezier gewenst.

Uitleg wandelknooppunten

De meeste wandelroutes volgen het wandelnetwerk. Dit betekent dat je wandelt van wandelknooppunt naar wandelknooppunt, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Als twee of meer paden elkaar kruisen, heb je een knooppunt met een nummer.

Regelmatig kom je op een knooppunt een informatiekaart tegen, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is.

Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Bijvoorbeeld: linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31.

                 inleiding - routepaaltje 2.jpg