Dorpstraat Linschoten

Dorpstraat Linschoten

Hollandse IJssel

Hollandse IJssel

Cattenbroek

Cattenbroek

Het Oude Stadhuis

Het Oude Stadhuis

Fietsroutes

De fietsroutes nemen u mee door het Groene Hart van Holland. Een gebied met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen vonden hier grote ontginningen plaats waarbij de woeste veengronden geschikt werden gemaakt voor landbouw. Het is een waterrijk gebied bestaande uit open veenweidepolders met kades, tiendwegen, sloten, knotbomen en oude boerderijen.

De mensen in deze streek beoefende veel ambachten uit. Zo werd en wordt door de veehouderij veel kaas en zuivel geproduceerd. Maar het land was ook geschikt voor de teelt van hennep voor de touwindustrie. De knotbomen en grienden leverde hout voor gereedschappen en voor tenen om mee te vlechten. Populierenhout werd gebruikt voor klompen en riet voor het vlechten van matten en het bedekken van daken. Knopen werden gemaakt van beenderen. De molens maalden het graan of werden ingezet om de polder droog te malen. Klei werd gebruikt voor het maken van baksteen in de diverse pannenbakkerijen. In het gebied zijn ook diverse eendenkooien. Hier werden eenden gevangen voor het vlees. Nu zijn deze eendenkooien kleine rustgebieden voor eenden en andere dieren. Ook natuurgebied Willeskop zorgt voor een groene oase in het polderlandschap. De rivieren werden gebruikt voor vervoer van goederen en mensen per schip. De jaagpaden zijn hier nog stille getuigen van.

De rivieren en poldersloten verbinden de diverse oude dorpen en steden aan elkaar. Naast de vestingstad Montfoort en het rustieke Linschoten zijn ook zeker Woerden, Oudewater, Haastrecht, Lopik, IJsselstein en Schoonhoven een bezoek meer dan waard. Bezoek de lokale VVV of Toeristisch Informatiepunt (TIP) voor meer informatie. In de omgeving zijn diverse kastelen, ruïnes of plekken van verdwenen kastelen te bewonderen. Zo is in Montfoort omstreeks het jaar 1170 een kasteel gebouwd die Het Sticht – het gebied van de bisschop van Utrecht – moest beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. Het kasteel droeg de naam Montfoort, dat waarschijnlijk is afgeleid van “Mons Fortis”, dat sterke berg of burcht betekent. Linschoten bevat diverse verdwenen kastelen maar hier vind je ook Landgoed Linschoten, het enige Landgoed in het Groene Hart.

Montfoort en Linschoten zijn ook onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 ontwikkeld om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten werd een ondoordringbare linie gecreëerd. Het water kwam dan kniehoog te staan. Te diep om door heen te waden maar te ondiep om te varen.

Uitleg fietsknooppunten


De fietsroutes volgen het fietsnetwerk. Dit betekent dat je fietst van fietsknooppunt naar fietsknooppunt, te herkennen aan de witte borden met groene cijfers en pijlen. Als twee of meer paden elkaar kruisen, heb je een knooppunt met een nummer. Regelmatig kom je op een knooppunt een informatiekaart tegen, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is. Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Bijvoorbeeld: linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31.

Startpunt fietsroutes
De routes in dit boekje hebben een startpunt maar zijn op elk knooppunt van de desbetreffende route te starten. De routes komen allemaal door Montfoort en / of Linschoten. De routes komen allemaal door Montfoort en / of Linschoten en langs parkeerplaatsen en Toeristisch Overstappunten (TOP’s) waar (vaak gratis) de auto geparkeerd kan worden.

Introductie fietsroutes.jpg